Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Κάψε λίπος τρώγοντας γλυκά και ζυμαρικά

Για πολλά χρόνια οι υδατάνθρακες αποτελούσαν απαγορευμένο καρπό για τα πιο δημοφιλή προγράμματα απώλειας βάρους. Ευτυχώς για εμάς, τα πράγματα έχουν αλλάξει και η επιστημονική κοινότητα στηρίζει την κατανάλωση γλυκών, βαφλών, κρεπών, ψωμιού και λευκών ζυμαρικών.
Η επίσημη δημοσίευση ήρθε στην ιατρική επιθεώρηση "Τhe Journal of the American Medcal Assosiation" όπως αναφέρει το περιοδικό Elle, ενώ τα καλά νέα είναι αποτυπωμένα και στο μπεστ σέλερ του διατροφικού συμβούλου Ρόμπερτ Φέργκιουσον (Robert Ferguson), "Diet Free for Life".
Ο συνδυασμός που τα καίει όλα:
Μπορείς πλέον άφοβα να καταναλώνεις τροφές με απλά σάκχαρα όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, η ζάχαρη και οι σοκολάτες, αρκεί να τις συνδυάζεις με σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός αυτός στα καθημερινά σου γεύματα μπορεί να εμποδίσει την συσσώρευση λίπους και να επιταχύνει τηναπώλεια βάρους μέχρι και 3 φορές περισσότερο σε σχέση με δίαιτα που θα σου απαγόρευε εντελώς την κατανάλωση υδατανθράκων. Την θεωρία αυτή παρέλαβαν και ο Φέργκιουσον κι έφτιαξε ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο ακολουθούν σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
"Χωρίς δίαιτα για μια ζωή"
Ο διάσημος διατροφολόγος στηρίζει την δίαιτά στην αποφυγή αυξομείωσης των επιπέδων της ινσουλίνης καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές την ώρα ακριβώς που πρέπει. Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός πρωτεϊνών ή φυτικών ινών με τους απλούς υδατάνθρακες, σε βοηθούν να μετατρέπεις τις τροφές σε ενέργεια. Αν για παράδειγμα φας πολλούς απλούς υδατάνθρακες μαζί και ειδικά σάκχαρα, θα έχεις πλεόνασμα ινσουλίνης και θα αποθηκεύεις περισσότερο λίπος. Αντίθετα, αν συνδυάζεις τους απλούς υδατάνθρακες, ακόμα και τα σάκχαρα με σύνθετους, η ινσουλίνη που θα εκκριθεί θα είναι ελεγχόμενη και μάλιστα, οι τροφές θα μετατραπούν πιο αργά σε ενέργεια μπλοκάροντας την έκκριση της ινσουλίνης άρα και του λίπους.
Τι καλό κάνουν όμως οι σωματοφύλακες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες:
Οι πρωτεΐνες διασπώνται δύσκολα διατηρώντας τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά, αποτρέποντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη! Ταυτόχρονα, η κατανάλωση πρωτεϊνών σε βοηθά να μένεις χορτάτη για περισσότερο, να διατηρείς τους μυς σου ανέπαφους (άρα καις και περισσότερο λίπος) και ο μεταβολισμός σου λειτουργεί καλύτερα καίγοντας ακόμα και τις διπλάσιες θερμίδες!
Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα και άρα και την έκκριση ινσουλίνης. Έτσι μπλοκάρεται η αποθήκευση του λίπους μεγαλώνοντας την ευκολία απώλειας κιλών.
Τα βασικά σημεία της δίαιτας του Φέργκιουσον:
1. Κατανάλωσε μικρά γεύματα κάθε δύο με τρεις ωρίτσες. Αν αφήνεις πολλές ώρες στις οποίες δεν τρως τίποτα απολύτως, εκτοξεύεις την γλυκόζη στο αίμα με το που τρως κάτι, εκκρίνεται ινσουλίνη και η ποσότητα είναι τόσο μεγάλη που ο οργανισμός αποθηκεύει το λίπος.
2. Τα αυγά έχουν μεν υψηλή χοληστερόλη αλλά αποτελούν εξαιρετικό συμπλήρωμα για τους υδατάνθρακες εξαιτίας των χαμηλών κεκορεσμένων λιπαρών που έχουν.
3. Αν παραλείπεις γεύματα, ο συνδυασμός απλών και σύνθετων υδατανθράκων δεν θα σου προσφέρει τίποτα και δεν θα δεις μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, το να πεις τρώω μια σαλατούλα, δεν σημαίνει πως βοηθάς τον οργανισμό να κάψει λίπος αλλά το αντίθετο.
4. Εκτός από τις τροφές, το στρες, το κάπνισμα και η καφεΐνη αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες που βοηθούν στην εκτόξευση της γλυκόζης στο αίμα. Τούτο οφείλεται στην αδρεναλίνη που μας προσφέρουν απλόχερα οι τρεις αυτοί παράγοντες που κρατά λίγο μεν αλλά κάνει τρελή ζημιά στην αυξομείωση της γλυκόζης στο αίμα.
Διατροφικές Προτάσεις
Πρωινό
1 μερίδα πρωτείνη + 1 μερίδα υδατάνθρακες + 1 μερίδα φυτικές ίνες
(γάλα, νιφάδες καλαμποκιού και ψιλοκομμένα φρούτα)
(ομελέτα με τυρί και ντομάτα και μια φέτα ψωμί ολικής)
(τοστ με 1 φέτα τυρί και σαλάτα τομάτα με όσπρια)
Μεσημέρι ή βράδυ1 μερίδα πρωτείνη + 1 μερίδα υδατάνθρακες + 1 μερίδα φυτικές ίνες
(ψάρι ψητό, ρύζι στον ατμό και σαλάτα ψητών λαχανικών))
(μακαρόνια με κιμά και ωμά λαχανικά)
(σολομός με πράσινα φασολάκια και κους κους)
(κοτόπουλο με νουντλς και ανάμεικτα λαχανικά)
Γλυκίσματαπατατάκια ή μπισκότα με όχι περισσότερες από 100 θερμίδες
1- 3 φλυτζάνια ποπ κορν ή 30 γραμμάρια σοκολάτας
μισό με έα φλυτζάνι παγωτό ή μερικές καραμέλες ζελέ
Διατροφικές Πληροφορίες περιοδικό Elle, Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου